Kontinuerligt lärande i arbetsgemenskapen: hur motiverar man hela teamet att utvecklas?

Vi känner alla till den känslan när vi vill göra eller lära oss något, men motivationen är bara inte där. Att komma igång känns utmanande, eller andra saker prioriteras först – entusiasmen saknas, och därför är det nästan omöjligt att antingen komma igång eller borra igenom till slutet. Utmaningen är irriterande vanligt, men som tur är kan man göra skillnad med små handlingar.

I denna era av hybridarbete, har du stött på termen prokrastinering än?

Det betyder i ett nötskal att skjuta upp saker. Även om vi vet att en viss uppgift bör främjas eller att lära sig nya saker skulle vara användbart, skjuter vi fortfarande upp med att ta itu med saker - speciellt om vi absolut inte behöver göra det just nu. Kanske börjar tvätten intressera oss mer på hemmakontoret, och så småningom hamnar vi i en situation där vi har fruktansvärt bråttom att slutföra uppgiften eller bara skäms över att vi inte har börjat som vi vill.

Samma utmaningar med motivation och att behålla motivationen påverkar både individer och företag. Även om att lära sig nya saker och att utveckla färdigheter är viktigt i det dagliga arbetet – och dessutom fruktansvärt intressant och givande – kan brist på motivation då och då komma i vägen för lärande i vilken organisation och team som helst.

Det handlar inte om lättja eller likgiltighet, utan framför allt om att skapa en stimulerande utvecklingsmiljö och ta tillvara på den.

Så hur ska man väcka motivationen hos hela teamet till lärande och samtidigt hålla förhalandet i schack? I den här bloggen får vi lära känna effektiva sätt att motivera medlemmar i arbetsgemenskapen att utvecklas.

1. Skapa tydliga mål och ett belöningssystem

Precis som alla andra mål behöver likaså utvecklingsmål också tydlighet och organisering. När du uppmuntrar medarbetarna att sätta upp sina egna utvecklingsmål och följa dess framsteg, blir lärandet lättare en rutin och en trevlig del av vardagen.

Du kan även skapa ett belöningssystem inom teamet, där uppnådda utvecklingsmål belönas med till exempel erkännande, lediga dagar eller ett litet firande.

2. Erbjud mångsidiga utbildningsmöjligheter

Se till att din organisation erbjuder ett brett utbud av olika utbildningsmöjligheter. Ett sätt att lära sig brukar inte passa alla perfekt, därför är mångsidighet viktigt.

Inlärningsmetoder kan inkludera till exempel onlineutbildning, webbinarium, podcast och till och med coachingprogram, så att varje anställd kan välja en metod som passar dem för att utveckla sina färdigheter.

3. Gör arbetsmiljön gynnsam för lärande

I en hektisk arbetsdag måste utbildningstjänster online vara lätta att använda och attraktiva. När organisationen uppmärksammar utbildningstjänstens tydlighet och omfattande urval, blir studierna genast trevligare.

Att lära sig något nytt kan stödjas inom teamet, till exempel genom att avsätta tid för kompetensutveckling eller genom att erbjuda möjligheter till lärande i vardagen. Tänk om du bokade en halvtimmes utbildningstid i kalendern för fredagsförmiddagar och ordnade en gemensam utvecklings-fika för att dela erfarenheter och nya insikter?


eduhouse_blogi_miten motivoida koko tiimi oppimaanAtt lära sig blir snabbt mer motiverande när du inte behöver brottas med potentiella utmaningar ensam.

4. Avsätt tid för utveckling utan kompromisser

Ett av de största hindren för att utvecklas – och särskilt för att påbörja nya studier – är tidsbrist. Medarbetarna kan känna att de inte har tillräckligt med tid att utveckla sina färdigheter, eller att andra saker alltid bör komma före lärandet i sin hektiska vardag.

Det går att stödja lärandet till exempel genom att erbjuda flexibla arrangemang kopplat till arbetstiden eller genom att frigöra tid för lärande så att annat inte kan överlappa tiden.

5. Uppmuntra genom exempel

När det gäller att lära sig och implementera nya rutiner är det ofta lämpligt att agera som förebild. Handlingar talar för sig själv – när ledningsrepresentanter och arbetsledare deltar i utbildningar och visar intresse för att lära sig nya saker märks en inspirerande och positiv inlärningsatmosfär lättare.

Det är också värt att prata högt om lärande och utveckling. Det som diskuteras blir lättare en central del av arbetsgemenskapen. Om teamet bara pratar om brådska och strikta mål är de ständigt i tankarna och åsidosätter andra saker. Om däremot att lära sig något nytt och att utvecklas dyker upp i samtalet gång på gång så väcker det också studielusten och entusiasmen.

6. Se till att det finns stöd från arbetsgemenskapen och arbetsledaren

En del av en öppen och uppmuntrande lärandekultur är också att påminna dig om att utmaningar med nya saker är normala och du behöver inte vara ensam med dem.

När man vågar säga ifrån om de svårigheter man upplever visar det sig ofta att många andra också kämpar med att hitta motivation och ta itu med prokrastinering. Tillsammans är det lättare att komma på lösningar för utmaningar: när till exempel en arbetskamrat bjuder in dig att studera något nytt med honom eller henne, gör uppmuntran och kamratstödet utifrån det lättare att utvecklas.

7. Samla feedback för att ständigt förbättra

När alla teammedlemmar känner sig hörda och feedbacken också reageras på så mycket som möjligt blir lärande och utveckling trevligare – och därmed också mer motiverande. Den insamlade feedbacken kan användas inte bara för att utveckla utbudet av utbildningar, utan också för att säkerställa att tillhandahållandet av lärandemöjligheter verkligen är relevant för ditt eget team.

När det gäller att motivera lärande är det viktigaste att komma ihåg att entusiastiska och skickliga medarbetare är företagets bästa tillgång. Medarbetarnas motivation är en viktig del av kompetenshanteringen, som aktivt måste utvecklas i turbulensen i ett föränderligt arbetsliv i varje organisation.

Är du intresserad av att erbjuda mångsidiga inlärningsmetoder som en del av en mer motiverande arbetskultur? Kolla in Eduhouse onlineutbildningar och kontakta oss!

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad: Få de senaste nyheterna, uppdateringarna och tipsen direkt till din inkorg.

Nyfiken på vårt utbud? Starta en gratis provperiod.

Här kan du bekanta dig med vår integritetspolicy.