Individuellt lärande handlar inte bara om att anpassa utbildningen till företagets, avdelningens eller teamets behov. Det handlar om att se varje anställd som en unik person och anpassa inlärningsprocessen efter varje enskild person. Varje person har sin egen inlärningsstil och preferenser och det är viktigt att ta hänsyn till detta för att skapa en effektiv inlärningsupplevelse. Hur kan en lärplattform stödja individens behov?
Hur vet man vad en person behöver för att lära sig?
Först och främst behöver man identifiera individuella inlärningsbehov, För att göra det behöver vi ta hänsyn till flera faktorer. Dessa inkluderar hobby och intressen, styrkor och svagheter, föredragen inlärningsmetod, förkunskaper, samt förmågan att ta in och behålla ny information. Det är viktigt att förstå dessa faktorer för att bättre kunna anpassa inlärningsupplevelsen till individens unika behov. Genom att identifiera deras specifika intressen, inlärningsstilar och styrkor kan du utforma inlärningsupplevelser som passar dem vilket bidrar till framgången på ditt företag.
Här är fem viktiga faktorer som kan stödja individuellt lärande i din organisation
1. Anpassade kursnivåer:
Att gå en alldeles för svår kurs, likväl som att gå en alldeles för enkel kurs, är inte särskilt motiverande. Därför är anpassade kursnivåer avgörande för bästa möjliga individuella inlärningsupplevelse, oavsett om personen är nybörjare eller senior inom sitt ämne. Det handlar om att undervisning och lärandet anpassas efter medarbetarens kunskaper. Detta kan hjälpa anställda att lära sig i sin egen takt och det kan också ge dem en större möjlighet att nå framgång i lärandet.
Det kan också hjälpa dem att utveckla sina färdigheter mer effektivt genom att ge dem tillgång till undervisning och resurser som är mer anpassade till deras individuella behov och kompetensnivå.
På Eduhouse har alla kurser olika nivåer för en optimal inlärningsupplevelse.
2. Anpassade ämnesområden och teman:
Anpassade ämnesområden och teman handlar om att anpassa lärandet till individuella intressen och behov. Detta kan vara mycket effektivt eftersom det hjälper anställda att engagera sig mer i sin egen kunskapsutveckling. Genom att välja ett antal olika ämnesområden kan man bidra till att öka motivationen, inlärningseffektiviteten och förmågan att komma ihåg och tillämpa kunskapen senare.
Därför är rätt ämnesområden och teman viktigt
Detta kan bidra till att öka medarbetarnas engagemang och tillfredsställelse på jobbet och också ge dem större möjligheter till karriärtillväxt och utveckling. När anställda kan utbilda sig i ämnen de är intresserade av eller som är relevanta för deras jobb eller karriärväg, kommer de sannolikt att vara mer motiverade att ta itu med lärandet och utforska ämnet mer noggrant. Sammanfattningsvis kan anpassade ämnesområden och teman vara ett effektivt tillvägagångssätt för lärande som kan hjälpa organisationer att öka medarbetarnas engagemang, motivation och professionella utveckling.
3. Anpassade inlärningsstilar:
En lärplattform som stöder olika inlärningsstilar stöder också individuella inlärningsbehov. En anpassad inlärningsstil hänvisar till ett tillvägagångssätt för lärande som tar hänsyn till individuella preferenser och styrkor när det gäller hur personen lär sig och bearbetar information. En anpassad inlärningsstil kan inkludera att använda olika inlärningsstrategier, tekniker och resurser för att passa olika inlärningsbehov. Vissa människor föredrar att lära sig genom att lyssna, medan andra föredrar att se eller göra saker. Vissa människor gillar att arbeta i grupper, medan andra gillar att arbeta ensamma. En anpassad inlärningsstil kan anpassas till dessa individuella skillnader och ge medarbetarna en bättre möjlighet att lyckas med sitt lärande.
Så kan en kompetensplattform matcha olika inlärningsstilar
Några exempel på adaptiva inlärningsstilar kan vara att använda teknik som anpassar sig till medarbetarens inlärningsbehov, till exempel adaptiv programvara eller digitala inlärningsresurser, eller att ge val i hur anställda ska lära sig materialet.
En anpassad inlärningsstil kan också inkludera att använda olika undervisningsmetoder och resurser, till exempel videor, interaktiva övningar, simuleringar, kursprov eller praktiskt arbete. Detta kan hjälpa alla i företaget att engagera sig mer i sitt eget lärande och göra det mer relevant för allas individuella intressen och behov.
Med en kompetensplattform som matchar olika typer av inlärningsstilar blir det lätt för din organisation att erbjuda en individanpassad kompetensutveckling.
→ Lär dig mer om olika inlärningsstilar: En guide till de olika lärstilarna
4. Personliga rekommendationer hjälper individen framåt:
Lärplattformar som använder artificiell intelligens för att fånga mönster och intressen hjälper också till att stödja ett individuellt inlärningsbehov. För att optimera ett individuellt inlärningsbehov kan AI användas för att ge personliga rekommendationer, till exempel rekommendationer om produkter, kurser, funktioner, webbseminarier och mer. Detta görs genom att använda tekniker som maskininlärning och bearbetning av naturligt språk för att analysera användarnas preferenser, förstå vad de redan vet och ge dem information skräddarsydd för deras specifika behov och kunskapsnivå. På detta sätt kan AI-stödd inlärning bidra till att förbättra individuella inlärningsresultat och öka effektiviteten i inlärningsprocessen.
Några exempel på företag som använder artificiell intelligens för personliga rekommendationer är Netflix, Amazon och Spotify. Spotify använder AI för att rekommendera musik baserat på dina lyssningsvanor. Eduhouse använder till exempel maskininlärning för att rekommendera kurser baserat på vad du har sett och klickat på tidigare.
5. Individuell inlärningsplan:
En individuell inlärningsplan är en anpassad plan för lärande utformad speciellt för en individ. Planen tar hänsyn till personens nuvarande kunskapsnivå, färdigheter, intressen och inlärningsstil, och den är utformad för att hjälpa personen att uppnå specifika inlärningsmål.
Individuella inlärningsplaner används vanligtvis i utbildningsmiljöer, särskilt för dem som behöver extra stöd eller utmaning i sin utveckling. Planen kan innehålla olika element, till exempel ett schema för att slutföra kurser eller uppgifter, anpassad instruktion, tillgång till ytterligare supportresurser och utvärderingsverktyg som hjälper till att mäta framsteg mot mål.
Använd inlärningsplaner för att boosta dina medarbetares kompetens och karriärmål
En individuell inlärningsplan kan också användas i arbetssammanhang, till exempel för att hjälpa en anställd att utveckla specifika färdigheter eller uppnå karriärmål. Planen kan innehålla utbildningsmål, mentorskap, utbildning eller kurser och andra resurser som kan hjälpa medarbetaren att uppnå sina mål. Individuella inlärningsplaner är ett effektivt sätt att anpassa lärandet till en individs individuella behov och kan bidra till att öka motivationen, inlärningseffektiviteten och måluppfyllelsen.
I tjänsten Eduhouse har du möjlighet att skräddarsy din egen studieplan, där du kan anpassa vilken typ av material du vill använda och när. Individuella inlärningsplaner är ett effektivt sätt att anpassa varje medarbetares lärande och kan bidra till att öka motivationen, inlärningseffektiviteten och måluppfyllelsen. Vi kallar det för läroplaner och det är precis lika lätt som att följa en TV-serie avsnitt för avsnitt!
Hur kan vi hjälpa dig?
Vår plattform erbjuder över 800 kurser i redovisning och ekonomistyrning, HR och lönehantering, ledarskap, välbefinnande och Digiskills (programkurser som Excel, Power BI, Adobe etc.). Nyckeln till att få en rutin när det gäller utveckling är god planering. Testa tjänstens olika funktioner som stöder individuella inlärningsbehov.
Vi hjälper dig och ditt företag komma igång 🚀