<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=824084132236203&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kompetensutveckling – stärk din position på arbetsmarknaden

Idag är det viktigare än någonsin att vi avsätter tid för kompetensutveckling. Att vi lever under tuffa omständigheter är ett faktum. Den höga inflationen och skenande priser på däribland boendekostnader, mat och drivmedel har bland annat lett till att företag har tvingats varsla sina anställda. Samtidigt som företagen gör sig av med sina anställda skriker de efter rätt kompetens. Vi går igenom vad du som anställd kan göra för att stärka din position på arbetsmarknaden.

Tidigare räckte det med en högskoleutbildning för att vara kvalificerad för ett arbete och behovet av någon vidare kompetensutveckling kom inte på tal. I takt med de snabba förändringarna i vår omvärld så har det de senaste åren förändrat hur arbetsmarknaden ser ut inte minst sagt vad som efterfrågas. Numera kan du som anställd inte längre förlita dig enbart på din tidigare utbildning. För att ligga i framkant ställer det nya krav på att företag såväl som dess anställda är ständigt uppdaterade med de senaste trenderna inom den specifika branschen. Har du som anställd inte de rätta kompetenserna finns det en risk att du lätt blir utbytbar, särskilt under dessa oroliga tider.  

Digitaliseringens framfart har bland annat lett till uppkomsten av orden “Upskill” and “Reskill” som är på allas läppar. Enkelt uttryckt kan man förklara att upskill betyder densamma som kompetensutveckling, medan reskill är att omskola sig i en ny bransch. Kompetensutveckling är därmed en “win-win” för företag och dig som anställd men vad är då orsaken till att det fortfarande är för få som avsätter tid för det i sin kalender? Beror det på att möjligheten från arbetsgivaren inte ges, tidsbrist eller handlar det snarare om en kostnadsfråga? Vi ger dig tips på hur du kommer igång! 

 

Så blir kompetensutveckling en del av din livsstil

blogg-kompetens

 

  • Tid är ingenting som ges, utan det behöver planeras in
“Jag tar det lite senare, har inte tid för det nu”, är en mening du antingen själv har sagt eller fått som svar på din förfrågan. Igenkänningen kan du nog hålla med är hög i varje fall. Faktum är att rätt tid för kompetensutveckling aldrig kommer att ges till dig, utan det är något du själv skapar. Du behöver därmed planera in den tiden i din kalender för att det med störst sannolikhet också ska bli av. Det räcker med en timme i veckan. Lyssna på någon podcast på väg till arbetet eller gå en microlearnings-kurs under lunchrasten. Det finns massa sätt för dig att lära dig ny kunskap!  

 

  • Stärk din position på arbetsmarknaden genom att investera i dig själv 
Hur klyschigt det än låter så är det sant. Den bästa investeringen av dem alla är i dig själv. Det kanske du redan gör på olika sätt. Du kanske försöker hålla dig aktiv och hälsosam eller så tycker du om att unna dig ett restaurangbesök med jämna mellanrum. Kunskap är dock ingenting som får glömmas bort. Se det inte som någonting tidskrävande eller jobbigt, utan var snarare nyfiken. Försök hitta en lärstil som passar dig och som gör det hela roligare. Ju mer kunskap du har desto starkare position har du på arbetsmarknaden. Kanske kan kompetensutveckling bli ditt nya nyårslöfte? 

 

  • En investering i dina kunskaper är en investering för företaget
 Enligt en del kollektivavtal finns det vissa regler om att x-antal timmar ska gå till att utveckla sina kunskaper. Kolla med arbetsgivaren eller facket vad som gäller i ditt avtal. Står det inget om detta kan du alltid framföra detta till arbetsgivaren där du lyfter fram varför det är så viktigt att skapa en lärande arbetskultur. För som tidigare nämnt, om du som anställd alltid håller dig uppdaterad vad gäller dina kunskaper går företaget också i vinst på det. 

 

Uppgradera din kompetens med omställningsstöd 

Är du mitt i karriären och önskar arbeta inom en helt annan bransch? Då finns det stöd att få! Från och med 1 oktober 2022 har du numera möjlighet att ansöka om omställningsstudiestöd. Detta är en form av studiestöd för dig som redan har ett arbete men önskar arbeta inom något helt annat. 

 

Omställningsstödet innebär för dig: 

  1. Att du som redan har ett jobb, familj och huslån kan börja studera. Studera upp till ett år, heltid eller halvtid, och få betalning. De allra flesta får ut ungefär 80 procent av sin lön.

  2. Det är inte upp till arbetsgivaren, utan du bestämmer själv vad du vill studera. Dock ska det vara en utbildning där du antingen nischar dig inom ditt befintliga arbetsområde, eller att du väljer en utbildning där det finns en hög efterfrågan på arbetskraft.

  3. Har du inte fast anställning? Ingen fara, alla har en möjlighet att kompetensutveckla sig! Är du istället arbetslös kan du få TRR studieersättning, lägre studiestöd, i max 2 år tillsammans med annat studiestöd.   

Mer information om omställningsstöd hittar du på Omställningsstudiestöd – för dig som är mitt i arbetslivet - CSN! 

 

Så kan vi på Eduhouse hjälpa dig 

På vår plattform kan du gå över hela 800 kurser inom  Redovisning & Ekonomihantering, Lönehantering och HR, Ledarskap, Välmående och Digiskills (programkurser såsom Excel, Power BI, Adobe m.fl). 

Nyckeln till att få kontinuitet eller en rutin vad gäller din utveckling är som tidigare nämnt en bra planering. Skapa en studieplan på vår plattform där du planerar vilka kurser du önskar gå och välj därefter hur ofta och hur mycket tid du vill ägna åt kompetensutvecklingen. Du får sedan en notis om när det är dags för utbildning. På så sätt missar du aldrig chansen att förbättra dina kunskaper eller för att skapa nya. 

Stärk din position på arbetsmarknaden genom att gå våra kurser. Påbörja en kostnadsfri provperiod i en vecka och upptäck själv! 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad: Få de senaste nyheterna, uppdateringarna och tipsen direkt till din inkorg.

Nyfiken på vårt utbud? Starta en gratis provperiod.