<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=824084132236203&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Konsten att koppla bort sig från jobbet – 5 tips inför semestern

Inför ledigheten är det en del arbetsuppgifter som ska hinna slutföras och perioden kantas många gånger av stressfulla stunder. Du känner säkert igen dig men du är långt ifrån ensam. Vi ger dig våra 5 bästa tips på hur du få tid till att slutföra dina arbetsuppgifter så du kan känna dig lugn och avkopplad under ledigheten. 

God planering är A och O

Det är nog inte första gången du får läsa eller höra om detta, men det kan vara värt med en påminnelse då prokrastinering ligger nära till hands.

Det är som tidigare nämnt mycket som behöver slutföras innan semesterledigheten. Viktigt att tänka på då är att hur gärna vi vill verka som maskiner ibland så har vi tyvärr begränsad kapacitet. Skriv en “To-do-list" redan två veckor innan du går på semester som innehåller de sista arbetsuppgifterna som du behöver slutföra. Listan är ett utmärkt sätt att lätt få en överblick på de uppgifter du har kvar att göra. Det gör det samtidigt lättare att prioritera i vilken ordning du behöver ta det.

 

Planera för hösten

Har du projekt som ligger under kommande för hösten? Ta en titt på dem för att se om du behöver kontakta någon eller styra upp en plan dessförinnan. På så sätt vet du också vad som väntar för hösten och vad du behöver ta itu med då.


Aktivera autosvar för semestern

Du har väl inte glömt att aktivera frånvaromeddelande? Skriv gärna en text om att du går på semester och väntas komma tillbaka med angivet datum. Är du i daglig kommunikation med kunder eller andra intressenter kan det vara bra att ange en kontaktperson som de kan nå vid brådskande ärenden.

Genom att lämna ett autosvar får avsändaren information om att du för närvarande inte befinner dig på plats och får en hänvisning om vem de i sådana fall bör kontakta istället.


Våga tacka nej 

Ibland händer det att vi blir tillfrågade att ta oss an en uppgift eller projekt tätt inpå ledigheten. Är det så att ditt schema är fullbokat och du känner att tiden är knapp, våga då säga nej och be om att få göra det först efter semestern. Det är inte alltid så lätt att tacka nej men genom att prioritera det som redan behöver göras så blir det en bättre utgång för samtliga parter.  


Lägg ifrån dig mobiltelefon och jobbdatorn under semestern

Väl inne på ledigheten får du inte glömma att lägga undan jobbtelefonen och datorn. Känner du igen i detta? Vi är alla olika då en del av oss föredrar att hålla koll på jobbmejlen och rensa bland inkommande mejl, andra har lättare för att lägga ifrån sig det.

 

Oavsett är det viktigt att försöka koppla bort sig från jobbet och njuta av ledigheten. Detta då semestern är till för just det – att vi ska få en chans att ladda batterierna inför hösten då uppstart av nya projekt är att vänta. Det är därmed viktigt att vi inte bara fysiskt vilar utan tänker även på att mentalt vila från allt som har en tendens att stressa upp oss.  

Så, påminn dig själv om tipsen ovan så hoppas vi att du får en fantastiskt fin ledighet! 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad: Få de senaste nyheterna, uppdateringarna och tipsen direkt till din inkorg.

Nyfiken på vårt utbud? Starta en gratis provperiod.